Altyapı Akademileri Projesi kapsamında Altyapı Akademilerinde Türkiye Modeli oluşturmak ve sürdürebilmek adına TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Yönetim Kurulu Üyeleri’nin kulüp akademilerini ziyaret ederek yaptığı toplantılar Ankara kulüpleriyle devam etti.
Futbol Akademisi projesi kapsamında daha önce Belçika ve Hollanda kulüpleri ve federasyonlarının yanı sıra Trabzonspor, Bitexen Giresunspor, 1461 Trabzon, Altınordu, Galatasaray, Fraport TAV Antalyaspor, İstanbul Başakşehir FK, Beşiktaş ve Corendon Alanyaspor kulüplerini ziyaret eden Büyükekşi, beraberindeki heyetle birlikte bugün MKE Ankaragücü, Gençlerbirliği, Ankara Keçiörengücü, Ankara Demirspor, Ankaraspor ve Etimesgut Belediyespor Kulüplerini ziyaret ederek, altyapı çalışmaları hakkında bilgi aldı.
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Yönetim Kurulu üyelerinin Ankara’daki ilk durağı MKE Ankaragücü oldu. Ziyarette TFF Başkan Vekili Nüket Küçükel Ezberci, Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Müslüm Özmen, Yönetim Kurulu Üyesi Talat Papatya da hazır bulundu.
MKE Ankaragücü’nün Tandoğan Tesisleri’ni ziyaret eden Büyükekşi, beraberindeki heyet, Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıda kulübün Gençlik Geliştirme Programı Sorumlusu Ümit Turmuş’dan altyapı çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Ziyaretinin ardından Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mehmet Büyükekşi, çalışanların ve emekçilerin 1 Mayıs Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başlayarak, “Ankaragücü Kulübümüz asırlık kulüplerimizden bir tanesi. 3 büyükten sonra kurulan güzide bir çınar. Bu zamana kadar birçok takımımızı ziyaret ettik. Akademi Projesi’nde Double Pass ile yaptığımız bir anlaşmamız var. Altyapının teknik direktörü Ümit Turmuş hocam bize çok güzel bir sunum yaptı, memnuniyetle karşıladım. Bizim TFF olarak düşündüğümüz şeylerle yüzde 95 uyuşuyor. Bütün kulüplerimizi, Ankaragücü Başkanımızın nezdinde aynı şekilde bu çalışmaları yapmaya davet ediyorum. Ankaragücü kulübümüzü tebrik ediyor, çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
“Türk futbolunun günlük sorunları var ama bu günlük sorularla kendimizi çok meşgul edince, orta ve uzun vadesini kaybediyoruz.” diyen Büyükekşi, şöyle devam etti:
“Biliyorsunuz 10 yıllık (2023-2033) strateji planı çalışıyoruz. Dünyada binden fazla kulüple çalışmış Double Pass ile bir proje başlattık. Şu an özellikle Süper Lig’deki takımlarımızın önce başındaki teknik sorumluları, daha sonra 6-19 yaş arası her takımdan 10 antrenörü eğiteceğiz. Bunların bütün ücretlerini TFF ödeyecek. Burada iki önemli konu var; birincisi tesis, ikincisi insan kaynağı. Tesis konusunda stopaj için Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın, Sayın Gençlik ve Spor Bakanımızın Türk futboluna çok büyük desteği oldu. Bundan sonra yapılacak akademi tesislerinde bu bütçeden faydalanabilecek. Bu da Türk futboluna büyük bir katkı sağlayacak. İnşallah önümüzdeki 1 yıllık dönemde antrenörlerin eğitimi olacak. Daha sonra da bir taraftan akademilerin yıldızlaması ve denetimi olacak. Türk futbolu açısından aynı eğitimi görmüş öğrencileri, Türk futboluna kazandırmak adına bir çalışma olacak. Ankaragücü’nün de bu konuda yaptıkları SAGEM projesi gerçekten çok güzel. Bundan sonraki dönemde de bizim yapmak istediğimiz şey bu paralelde önce Süper Lig kulüplerimizi daha sonra da birinci lig kulüplerimize aynı eğitimi vermek. Hepsinin ve daha sonra da alt liglerde altyapıya önem verilmesini sağlamak.”
TFF Başkanı Büyükekşi: “Bütün takımlarımıza eşit mesafedeyiz. Hepsinin aynı şekilde gelişimini arzu ediyoruz”
Ekonomik olarak kulüplerin sorun yaşadığına işaret eden Büyükekşi, “Kulüplerimizin bu sorunu yaşamaması için kendi özümüze dönmemiz gerekiyor. Kendi insan kaynağımıza, özellikle 6-19 yaş arası yaklaşık 18-19 milyonluk nüfus var. Bu nüfus birçok Avrupa ülkesinin toplam nüfusundan daha fazla. O yüzden bu genç nüfus içinden futbol öğrencisi havuzuna girecek yüzde 2-3’lük kısmı bulup, onların içinde yeteneklileri keşfetmek gerekiyor. Bu nedenle Futbol Akadamesi projemiz çok önemli. Bugün Ankara kulüplerimizi ziyaret ediyoruz. Ankaragücü Kulübümüze de gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür ediyorum. Biz, bütün takımlarımıza eşit mesafedeyiz. Gerek dört büyük kulübümüz gerekse Anadolu kulüplerimiz olsun bizim için hiçbir şey fark etmiyor. Hepsinin aynı şekilde gelişimini arzu ediyoruz, aynı şekilde ligde mücadele etmesini istiyoruz. Bugünkü ziyaretimiz de onun bir parçası.” değerlendirmesinde bulundu.
“Biz hiç kimseden hiçbir şekilde etkilenmeyiz. Hakemlerimizin, MHK’nin de etkilenmemesi için gerekli talimatı veriyoruz”
Kulüp başkanlarının TFF’ye yaptığı ziyaretlerin sorulması üzerine Büyükekşi, şöyle konuştu:
“Bütün kulüplerimize, kulüp başkanlarımıza, yöneticilerine, teknik direktörlerine, futbolculara buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Sizin de bahsettiğiniz gibi gerçekten ligin süresi çok kısaldı. Bundan sonra gerek şampiyon olacak gerekse küme düşecek veya düşmeyecek takımların mücadelesi var. O yüzden hepimizin çok dikkatli olması lazım. TFF’ye ziyaretlerin hiçbir olumlu veya olumsuz bizim açımızdan bir katkısı yok. Biz hiç kimseden hiçbir şekilde etkilenmeyiz. Hakemlerimizin, MHK’nin de etkilenmemesi için gerekli talimatı veriyoruz. Onun için bunlar nafile, herkes çıkıp en güzel şekilde futbolunu oynasın. Bir atasözümüz var ‘Herkes kendi evinin önünü süpürürse sokaklar tertemiz olur’ diye. Biz de kulüpler olarak aynı şeyin yapılmasını arzu ediyoruz. Dün hocamızın biri, ‘Futbolcu tabii ki hata yapabilir.’ dedi. Futbolcu bir hata yapıyor gol oluyor, hakem bir hata yapıyor veya yapabiliyor. Önemli olan iyi niyet. Mutlaka insanoğlu hata yapabilir. İyi niyetli olması önemli. Eğitimi bu iş içinde çok önemli hakemlerimiz için de deneyim çok önemli. Yönetime geleli 10 ay oldu, çok kısa bir süre. Zamana ihtiyaç var. Hakem akademisi kurduk, bunun da devreye girmesi… Bunlar 3 ayda, 10 ayda olacak işler değil. Herkesin biraz daha sabırlı, hoşgörülü olması lazım. Özellikle bunu rica ediyorum. Türkiye’de futbol sadece bu şekilde konuşmalarla bir yere gitmez. Önemli olan futbolun marka değerini yükseltebilmek. Onun için de hepimizin daha dikkatli olması gerekiyor. Dikkatli olursak futbolumuzun marka değerini daha yukarılara çıkarabiliriz. Ümit hocanın sunumunda bir anekdot vardı. Barcelona Başkanı Laporta diyor ki ‘Biz oyuncuyu yetiştiririz, altın top ödülünü alır. Real Madrid ise onları transfer eder.’ Türkiye futbolu için ana hedefin bu olması lazım, bizim oyuncu yetiştirmemiz lazım. Türk futbolcu havuzunu genişletmemiz lazım.”
“Kadın futboluna ayrı bir önem veriyoruz”
Muş’ta, “Genç kızlar erken yaşta evlendirilmesin” diye kurulan ve şampiyon olan Yağmur Spor Kadın Futbol Takımı’nı da kutlayan Büyükekşi, kadın futbolunu önemsediklerini söyledi.
Göreve gelirken yönetim kuruluna iki kadın üye aldıklarını kaydeden Büyükekşi, “Nüket Küçükel Ezberci Hanım başkanvekilimiz ve kadın futbolundan sorumlu. İlk işe başlar başlamaz daha önce amatörün altında yer alan kadın futbolunu şube olarak ayırdık. Kadın futboluna ayrı bir önem veriyoruz. Gerek ekonomik olarak gerekse antrenörlerin eğitimi olarak ayrı bir çalışmamız var. Bununla ilgili olarak önümüzdeki yıllarda daha güzel şeylerin olacağına inanıyoruz. Dünyada her geçen gün kadın futbolu çok daha yüksek yerlere geliyor. Gittiğimiz Avrupa ülkelerinde yapılan sunumlarda videolarda ilk olarak kadın futbolu yer alıyor. Önümüzdeki Ağustos ayında Dünya Kadın Futbol Şampiyonası yapılacak. Görev süremiz içerisinde bu takımımızı nasıl destek olabiliriz diye ziyaret edebiliriz. Önümüzdeki Doğuda çocuk yaşta gelin olma olayı geçtiğimiz günlerde hep gündemdeydi. Kızlarımızın okula gitmesi, iyi eğitilmesi son derece önemli. Ben de şampiyon olan kulübü, başkanını tebrik ediyorum. TFF olarak destek vermek için önümüzdeki günlerde ziyarete gidebiliriz veya onlar ziyaret edebilir. Konu daha çok yeni, gündemimize alacağız.” diyerek konuşmasını tamamladı.
MKE Ankaragücü Başkanı Koca: “Futbolun marka değerini artıracak her adımı destekliyoruz”
Ziyaretlerinden ötürü TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye teşekkür eden MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, futbolun paydaşlarının harekete geçirilmeden futbolun kalitesinin ve marka değerinin artırılamayacağını söyledi.
Bunun için de akademilerin gelişiminin olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Koca, şunları kaydetti:
“Federasyon başkanının bizatihi kendisinin ve ekibinin ziyaret etmesini, Anadolu’daki futbol potansiyelinin harekete geçirilmesi anlamında önemli bir destek olarak görüyoruz. Tabii ki problemler var. Futbolun problemleri çok fazla. Problemleri konuşmak ayrı bir şey, problemler üzerinden konuşarak manipülasyon yapmak ayrı bir şey. Etik değerler çerçevesinde futbolun marka değerini geliştirmemiz lazım. Futbolun marka değerini artıracak her adımı Ankaragücü olarak destekliyoruz. Dayanışarak, birbirimize destek olarak bu mümkün olacaktır. Futbolcu transferleri yaparak hayat devam etmez. 20-30 yıldır çok pahalı futbolcu transferleri yapıyoruz ama marka değerimiz düşüyor. Burada bir sorun var. Bu sorunu doğru değerlendirip, kendi değerlerimizi ortaya çıkartmamız lazım. Diğer kulüpler olmasa dört büyük kulübün de anlamı olmayacak. Birbirimizi besleyerek, birbirimize katkı sağlayarak, tatlı bir rekabet içinde bunun gelişimini sağlayabiliriz.”
Hakem kararları konusunda da konuşan Koca, “Biz insanız, insan hata ile var olan bir varlık. Asıl olan hatanın görülüp, düzeltme trendine gitmesi. Futbolun federasyonunu ve ilgili kurullarını dağıtmadan o hataları düzeltme yolunda olmamız lazım. Trendin doğru gitmesi lazım. Biz Ankaragücü olarak geçmişte yapılan hataları görüyoruz ve doğru bir yolda ilerlediğimize inanıyoruz. Eleştirilere açık olacağız, yapıcı eleştirileri düzeltme yoluna gideceğiz.” şeklinde görüş belirtti.
İkinci ziyaret Gençlerbirliği Kulübü’ne
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Yönetim Kurulu üyelerinin Ankara’daki ikinci durağı Gençlerbirliği oldu.
Beştepe İlhan Cavcav Tesisleri’ne gelerek kulüp başkanı Niyazi Akdaş ve yöneticilerle birlikte altyapı tesislerini gezerek bilgi alan Büyükekşi, sonrasında Niyazi Akdaş ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Büyükekşi, Gençlerbirliği’nin yıllarca Süper Lig’de mücadele etmiş önemli bir kulüp olduğunu belirterek, “Başkanımız, altyapıda yaklaşık 2 bin 500, akademide ise 200 futbolcuları olduğundan bahsetti. Bu, tam istediğimiz şey aslında. Double Pass ile yaptığımız çalışma şu an Süper Lig’de başladı. Ardından 1. lig kulüpleriyle akademi çalışması yapacağız.” diye konuştu.
Kulüplerden, akademiler için en az üç saha şartını talep edeceklerini vurgulayan Büyükekşi, “Biz, yeni bir atak yapmak istiyoruz. Tesisleşmeleri kulüplerimize mecburi yaptıracağız. Double Pass ile belli bir müfredat uygulayacağız. Bütün kulüplerimize aynı uygulamayı getirirsek, futbolun kalitesi artacak. Gençlerbirliği, bu işe yıllar önce başladığı için çok güzel bir örnek. Biz de elimizden gelen desteği vereceğiz.” ifadelerini kullandı.
Gençlerbirliği Kulübü Başkanı Niyazi Akdaş ise ziyaretleri için Büyükekşi’ye teşekkür ederek, “Başkanımızın ziyaretleri bizi şereflendirdi. Günümüzün futbolu ve hakemlerle ilgili değerlendirmeler yaptık. Kendisine bazı hususları arz ettik. Altyapı tesislerimizi gezdik ve Gençlerbirliği’nin altyapıya ne kadar önem verdiğini arz ettik” şeklinde görüş belirtti.
Üçüncü durak Ankara Keçiörengücü
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Yönetim Kurulu üyelerinin MKE Ankaragücü ve Gençlerbirliği Kulüplerinin ardından ziyaret ettiği üçüncü kulüp ise Ankara Keçiörengücü oldu. Ankara Keçiörengücü Başkanvekili Mehmet Ali Kul, TFF heyetine yapımına geçen sene başlanıp bu yıl tamamlanan tesisleri gezdirdi ve bilgi verdi.
Büyükekşi, Ankaraspor ve Etimesgut Belediyespor tesislerini ziyaret etti
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Yönetim Kurulu üyeleri, Ankara Keçiörengücü’nün ardından sırasıyla Ankaraspor ve Etimesgut Belediyespor kulüplerini de ziyaret etti. Ankaraspor Başkanı Mehmet Emin Katipoğlu ve yöneticiler, TFF heyetine hem tesisler hem de yaptıkları altyapı çalışmalarıyla ilgili bilgi aktardı. Etimesgut Belediyespor da ise Başkan Mesut Şahingöz ve kulüp yöneticileri Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti kulüp tesislerinde ağırlayarak altyapı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt bırakın